PlanetadeLibros
Rústica con solapas
Elegir formato
Formato único
Comprobar disponibilidad

La necesidad del arte

Colección: IMPRESCINDIBLES
Traductor: Jordi Solé Tura
Número de páginas: 304

Sinopsis de La necesidad del arte:

Mucho ha cambiado nuestro marco cultural, social y político desde que esta magnífica obra viera la luz. El capitalismo, convertido (casi) en sistema único de producción y reproducción de mercancías y emociones, domina el mundo tras la quiebra de los países del llamado «socialismo real»; la aceleración del modelo financiero, con su lógica interna, ha provocado una alteración fundamental en el estado de las cosas, con la consiguiente ruptura de las relaciones humanas; y el individualismo cabalga dejando a su paso aires de desolación. En este paisaje, ¿sigue siendo el arte necesario? Este trabajo de E. Fischer permite mirar desde otro sitio, desde otra atalaya. Por eso es, más que nunca, un Imprescindible. 
Rústica con solapas
Elegir formato
Formato único
Comprobar disponibilidad

Sobre el autor de La necesidad del arte

Ernst P. Fischer estudió física, matemáticas y biología, graduándose en 1977 en el California Institute of Technology. En la actualidad enseña Historia de la ciencia en la Universidad de Konstanz. Es un prolífico y original autor, especialmente en el campo de la historia de la ciencia y del arte.

Leer más
Newsletter para los amantes de las novelas
Apúntate y descubre cada mes todas las novelas contemporáneas. ¡No podrás parar de leer!
Cargando...

Ficha técnica

Fecha de publicación: 01/09/2011 | Idioma: Español | ISBN: 978-84-9942-110-0 | Código: 174204 | Formato: 13,2 x 20,5 cm. | Presentación: Rústica con solapas | Colección: IMPRESCINDIBLES | Traductor: Jordi Solé Tura

Blog

La necesidad del arte, d'Ernst Fischer

Quan ens va arribar aquest assaig sobre l’Art i sobre si existeix la possibilitat d’entendre’l fora del seu context social no ens vam preguntar qui se’l podria llegir. Ho teníem molt clar. Vam dir-nos: “donem-li a Núria que estudia Història de l’Art i podrà parlar amb propietat”… i així ha estat.

Nosaltres, una ressenya com aquesta és un luxe!

Ernst Fischer (Komotau, República Txeca, 1899 – Deutschfeistriz, Àustria, 1972) fou un filòsof especialista en Estètica i Art, i Ministre d’Educació al seu país. Destacà per ser un activista d’esquerres, defensor del comunisme i teòric marxista de l’estètica, essent un dels pensadors més brillants de la seva generació.

Probablement es tracta de l’únic clàssic marxista actiu que, encara en època comunista, va demostrar la reducció simplista de l’Art i de la literatura com a ideologia, destacant el seu interès per l’expressionisme literari. Sentia admiració pel caràcter abstracte i formal de la música i d’aquí obté una idea clau en el seu pensament: el contingut desenvolupa la forma i fa possible el naixement de noves formes que al mateix temps donen pas a nous indicis de comunicació estètica.

En el 1959 escriu el llibre La necesidad del arte. Molt han canviat les coses en cultura, política i societat des que es va publicar aquesta obra però algunes qüestions que planteja l’autor segueixen tenint vigència tot i el capitalisme. Per això, la llegibilitat del text amb una gran argumentació segueix sent clara, evitant en tot moment el problema de la temporalitat de l’Art.

Fischer té un concepte sobre les teories socials relacionades amb els conceptes artístics força discutibles. Afirmava que en una societat futura l’Art seria el fil conductor per crear, però que en tot moment s’hauria de diferenciar la feina de l’Art.

L’Art es transforma d’aquesta manera en quelcom que globalitza la sensibilitat i l’experiència humana. D’aquesta darrera idea extreu que, totes les cultures necessiten d’un impuls artístic que configura unitats sensibles de significat col·lectiu: l’obra d’Art.

Cal destacar que en tot moment podem veure una influència kantiana que apunta a l’originalitat inèdita no cognitiva ni psicològica del criteri del gust. Kant assegurava l’existència d’un sentit comú estètic que és el que mou el criteri del gust. Aquest concepte és present al llarg de l’obra amb un altre també força important: per realitzar una activitat artística és necessari trobar una funció decisiva en el desenvolupament de la capacitat imaginativa i creativa que defineix l’home lliure.

Durant tot el llibre s’intenta donar premisses per resoldre les idees que seran el fil conductor de l’assaig: és l’Art una activitat necessària per l’home? Quin lloc ocupa en les necessitats humanes el procés de creació artística? Existeix l’ideal de bellesa inassolible? Amb totes aquestes reflexions Ernst Fischer ens intenta resoldre un gran enigma: segueix sent l’Art necessari en l’actualitat?

Todas las opiniones de La necesidad del arte

Dejar un comentario
  • Tu valoración
Para que la valoración sea visible necesitamos que accedas a tu cuenta Entrar